Saturday, 24 May 2014

Berat badan susah turun?

Entry ini adalah nota untuk saya sendiri huahuahua...sebabnya risau sangat ni berat badan asyik naik dan terus naik je..takde tanda-tanda nak turun pun..Saya nak share entry ni dengan korang...Jom kita baca dan pikirkan sama-sama..

Beberapa faktor yang mempengaruhi penurunan berat badan ialah:

Pemilihan Pemakanan yang Salah 
-tidak semestinya makan makanan yang sihat dapat menurunkan berat badan kita. Ianya kadang-kadang tidak membantu..

Tekanan (Stress)
-Saya merasakan stress akan menyebabkan berat badan saya turun..ternyata saya silap!! stress adalah penghalang besar dalam proses penurunan berat badan. So,nak kurus kita kena enjoyyyy....

Masalah tiroid 
Pertambahan berat badan yang tidak dapat dikesan kadangkala boleh dikaitkan dengan masalah tiroid yang menyebabkan metabolisme mereka munurun.

Sindrom PCOS
Kebanyakan wanita yang PCOS biasanya mempunyai masalah berat badan. Sindrom Polycystic ovari akan menyebabkan tubuh tidak dapat menghasilkan insulin secara semulajadi, dan menyebabkan gula didalam darah tidak dapat ditukar kepada tenaga dan dalam masa yang sama tidak dapat menukar testosteron kepada estrogen yang penting di dalam proses penurunan berat badan.

Kurang aktiviti fizikal
Aktiviti fizikal seperti bersenam,berjalan dan berlari adalah perlu untuk pembakaran lemak.Tubuh akan terdorong utk beraktiviti sekiranya metabolisma badan meningkat dan seterusnya membakar lemak dan menurunkan berat badan.

Thursday, 15 May 2014

Tewas

Hidup dengan berpura-pura menjadi seorang yang kuat dan tabah adalah amat menyakitkan. Ternyata, mulut yang mengukir senyum juga tidak mampu mengurangkan lara hati ini.

Kadangkala perasaan kehilangan dan kerinduan itu terlalu mendalam sehingga hati tak mampu lagi bertahan dan tertewas, sepertimana tertewasnya saya malam ini..

Wednesday, 14 May 2014

Doa-doa amalan

Assalamualaikum...sejuknye hari ni dek hujan rahmat dari Allah SWT..korang baru order makanan tengahari ek?Jangan lupa baca doa makan yer..hahaha

Sebut pasal doa ni, teringat pulak saya nak share doa-doa harian yang perlu kita amalkan..Gambar-gambar ni semua adalah ihsan En.yahoo.














Tuesday, 13 May 2014

Goodies Bags- Iman Qhalish

Alhamdulillah..
dapat jugak menyiapkan tempahan sepupu untuk majlis aqiqah dan doa selamat sempena kelahiran anak sulungnya, seorang baby boy yang diberi nama Muhammad Iman Qhalish.
Temanye kali ini ialah baby blue.
tengok-tengok gambar ye..kalau ada yang berkenan dan nak menempah,  boleh komen atau whatsapp saya di 012-2808590 (ain)

Thursday, 8 May 2014

Kekurangan kalsium dalam badan


Korang tau tak sebenarnya kalsium sangat besar fungsinya dalam badan kita. Kalau tak tau meh saya nak cerita sikit.

kalsium yang disimpan dalam badan kita adalah pada tulang dan gigi manakala hanya sedikit sahaja yang disimpan didalam darah. Biasanya bila simpanan kalsium didalam darah tidak mencukupi, kalsium yang tersimpan di dalam tulang dan gigi akan diserap bagi memastikan tubuh dapat berfungsi dengan baik. Sekiranya keadaan kekurangan kalsium dalam darah berterusan dan tidak digantikan, kepadatan tulang akan merosot.
 
Antara tanda-tanda awal tubuh anda  memerlukan supplement kalsium apabila..

  ● Rasa ngilu pada bahagian punggung & pinggang & sendi pada waktu pagi atau malam..
  ●Kuku rapuh dan mudah patah
  ●Rambut menjadi kasar
  ●Kulit kering dan bersisik
  ●Sering sakit gigi atau gigi berlubang
  ●Sering kram (kejang/ kebas) di bahagian kaki
  ● Selalu pening kepala
  ●Jantung Berdegup lebih cepat sehingga kita dpt merasainya
  ●Tumit kasar dan merekah
  ●Sukar tidur (Insomnia)
  ●Sering gugup, cemas, mudah marah
  ●Bagi wanita pula, masa menstruasinya menjadi lebih panjang

Bagi yg tidak gemar minum susu, kini ada kalsium dalam bentuk pil yg diperkaya dengan vitamin D dan magnesium dan jarang terdapat pada kalsium jenis susu.

Justeru, amat disarankan anda mengambil Ostematrix Shaklee (kalsium magnesium) dalam diet harian anda. Jika lambat bertindak, dan paras kalsium anda semakin kritikal, potensi untuk menghidapi osteoporosis akan berlaku. Oleh sebab itu, jangan tunggu lagi, jom kita kuatkan tulang-tulang kita!

**Hanya diperlukan untuk mengambil Ostematrik 1x sehari atau 2x sehari mengikut keperluan tubuh.

disclaimer:
Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

untuk consultation /tempahan
whatsapp 012-2808590 (ain)

Sunday, 4 May 2014

Letih Semasa Hamil?

wahh...hari ni dapat lagi berita gembira.. sorang kawan baru preggy 2nd baby..tapi kehamilan kali ni beliau sering rasa letih dan tidak bertenaga..mungkin juga kerana penat menguruskan keluarga, kerjaya dan kerja-kerja rumah.

Ada yang rasa macam tu jugak?

Jom saya sharekan supplement Shaklee yang boleh korang amalkan untuk mengurangkan simpton-simptom keletihan tu.

1) Vitalea -sebagai multivitamin dan menambah tenaga

2) B Complex - menambahkan tenaga, meningkatkan pembentukan darah, mengurangkan stress dan mencantikkan kulit.

3) Vitamin C -Membaiki tisu yang rosak dan meningkatkan sistem ketahanan badan.

4) Ostematrix -menguatkan tulang dan membekalkan kalsium kepada ibu dan juga bayi di dalam kandungan.

PM / Whatsapp
       ain
012-2808590

Set Berpantang Shaklee

Assalamualaikum..
hari ni saya menerima mesej dari seorang kawan yang  sedang sarat mengandung bertanyakan set berpantang Shaklee..Teringat pengalaman saya sewaktu berpantang selepas melahirkn Iyad Faidy 3 tahun yang lepas. Waktu itu saya masih belum mengenali Shaklee yang superb best ni hihi..
Masa tu saya telah membeli set berpantang *on* **g*y yang berharga lebih rm300..huhu..nak cantik & sihat punya pasal. Tak mau la nak citer banyak pasal produk tu kan,cumanya saya tak habis makan pun, sampai sekarang masih ada simpan (terjumpa masa kemas stor hari tu)..agak-agak boleh buat pekasam tak?kikiki..
Berbalik kepada topik asal kita tadi, ni saya nak cerita sikitlah tentang set berpantang Shaklee ni yang secara asasnya terdiri daripada Vitalea, Vitamin C 500mg, Zinc dan B Complex. Nak tau kenapa keempat-empat Supplement ni sangat bagus semasa berpantang? Secara keseluruhannya, kesemua vitamin yang dicadangkan itu adalah untuk memulihkan tenaga yang telah banyak digunakan semasa melahirkan dan menyembuhkan luka dengan cepat.
Nak tau lagi? Jom layan....
~Vitalea:
Mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral penting untuk keperluan asas tubuh. Dilengkapi dengan zat besi untuk memastikan paras HB(hemoglobin) di paras optimum. Sindrom HB rendah amat berbahaya kepada ibu mengandung dan baru bersalin.
~B-Complex:
Mengandungi kesemua 8 vitamin B penting untuk pertumbuhan sel, kesihatan saraf, membekalkan tenaga dan mengawal tekanan. B Complex juga membantu sistem imun tubuh bekerja dengan efisien.

~Vitamin C:
Antioksidan utama yang melindungi tubuh, lebih-lebih lagi untuk ibu baru bersalin yang masih dalam keadaan lemah. Selain itu, fungsi penting yang lain adalah membina tisu penghubung, menyembuhkan luka dan memastikan sistem imun berada pada paras terbaik. Vitamin B Complex dan Vitamin C saling melengkapi keperluan satu sama lain.
~Zink:
mempercepatkan penyembuhan luka dan mengawal keguguran rambut.
Kelebihan Set Berpantang ni pulak?
~Selamat
-Bahan yang digunakan adalah semulajadi dan tiada kesan sampingan
~Berkesan
-Ia sesuai dengan keperluan tubuh dan memenuhi keperluan ibu berpantang untuk cepat sihat, lebih bertenaga dan cergas
~Membantu penyusuan:
-Set vitamin yang dicadangkan adalah asas kepada vitamin untuk penyusuan juga.
~Melengkapkan nutrisi ibu berpantang dan menyusu
-almaklumlah,semasa berpantang ni banyak makanan yang kaum ibu tak boleh makan.
p/s: Untuk melancarkan penyusuan, ibu juga digalakkan mengambil Alfafa, protein soya (Energy Soy Protien) dan Kalsium (Ostematrix).
PM/whatsapp 012-2808590 (ain)