Tuesday, 30 December 2014

Garlic a.k.a bawang putih

assalamualaikum....selamat pagi....nihaoma?hahaha ape ntah maksudnya saya pun tak tau.

Nak citer ni,sejak saya disahkan mengalami Spondyclosis tu badan saya sering sakit-sakit..sakit kat tangan, sakit kat bahu, lenguh kat kaki. Selalunya mak saya la jadi mangsa kena tolong urutkan hihi..tapi lepas mak urut tu memang saya asyik sendawa lah.

Mak kata badan saya banyak angin.. halamak, dulu-dulu pernah jugak kena angin tapi sekejap je pastu hilang. Ini boleh dikatakan sepanjang masa badan saya rasa dipenuhi angin..asyik nak sendawa je dan selalu rasa sakit kat tangan terutamanya.

Semalam 1st time la saya makan Garlic Shaklee ni. Dari pembacaan saya, garlic ni boleh memperingkatkan sistem penghadaman ubuh dan membantu menghilangkan masalah berkaitan penghadaman seperti kembung dan gastrik.

Lepas makan semalam saya telan 1 tablet Garlic. Dalam sejam lepas tu angin dari dalam badan dah mula nak keluar hahahha...lega rasanya..pagi ni pun dah tak rasa sakit sangat tangan ni. Alhamdulillah...malam ni boleh telan lagi sebiji..

*sedikit info tentang Garlic Shaklee*
-Dibuat dari bawang putih jenis premium, bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik di USA diwaktu musim panas.


AinSanusi

Saturday, 20 December 2014

Bantal Felt Qausar Hijazi

hai..entry tengah malam hari ni selepas sakit anak tekak, sakit perut menyaksikan perlawanan akhir bola sepak piala AFF Suzuki 2014 antara Malaysia dengan Thailand. Walaupun Malaysia tewas secara aggregat 3-4, yang penting Malaysia menang dipadang sendiri dan dihadapan penonton-prnonton sendiri.

Yang sangat saya banggakan ialah semangat juang Harimau Malaya yang tidak langsung berputus asa. Segala pujian harus diberikan kepada kesemua pemain-pemain pasukan Malaysia ini. Harimau Malaya selamanya dihati kami...saluteeeee....


Sedih tu memangla sedihkan..Meh sini saya ubati duka lara tu dengan gambar-gambar ceria yang cantik ni hahhaha memang masuk bakul angkat sendiri. Ini ialah tempahan dari Aishah untuk Majlis Akikah anak sulungnya iaitu Muhd. Qausar Hijazi yang comel sangat tu..

item yang ditempah:
-1 pcs bantal hiasan felt RM40
-2 pcs bantal botol susu RM15/pcs
(saiz lebih kurang botol air mineral yang besar tu)

yang berminat nak tempah atau nak tanya-tanya je dulu tu boleh komen kat sini atau whatsapp kat 012-2808590 (ain)

jom like page saya www.facebook.com/afcraftzone.2013

AinSanusi


AinSanusi

Resdung Perlu Diubati Segera

Setiap pagi bersin? Bukannya bersin yang sekali dua je tapi tak berhenti-henti pulak tu sampai kadang-kadang rasa macam nak demam. Mata pulak gatalllll sangat, rasa macam nk keluarkan biji mata tu dan basuh..ngeri kan?

korang pernah rasa macam tu tak? ye, itulah antara tanda-tanda yang korang mengalami resdung. Jangan diambil ringan masalah resdung ni sebab jangkitan bakteria ini boleh merebak sehingga ke otak!

Bagi anda yang juga mengalami masalah resdung, saya sangat sarankan anda mencuba set ni yang terdiri daripada Alfafa, Vitamin B Complex dan Vitamin C Sustained Released.

Bagaimana Set Resdung membantu:

1) Alfalfa Complex
-Sifat alkali bertindak meneutralkan tubuh yang berasid dan bersifat antibakteria untuk membantu menyekat perkembangan kuman di kawasan yang dijangkiti.
-Ianya kaya dengan sumber klorofil dan membantu menngurangkan keradangan terutama akibat dari eczema, resdung (sinus), alergi dan gegata

2) Vitamin B-Complex
- Vitamin ini mengandungi B6 yang penting untuk pemuliharaan selaput lendir yang sihat dan membantu pengeluaran antibodi badan.
-Membantu dalam pembinaan protien dalam tubuh -Membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati

3) Vitamin- C Sustained Released
-Bertindak sebagai anti histamin tanpa perlu mengalami kesan sampingan dari pengambilan drug anti- histamin
-Menstabilkan pengeluaran histamin dalam tubuh badan
-Meningkatkan oksigenasi pada tisu-tisu dalam tubuh badan
-Meningkatkan penyembuhan tisu


jom layan testimoni pelanggan yang mengamalkan set resdung Shaklee ni.Alhamdulillah,penderitaan beliau selama 10 tahun berakhir juga setelah bertemu Shaklee.

untuk konsultasi lanjut, boleh whatsapp 012-2808590 (ain)


AinSanusi

Tuesday, 16 December 2014

Sling bag 7pcs

Assalamualaikum..selamat pagi..moh dogheh bangun poie kojo ha

Hari ni nak share cerita tentang tempahan beg yang saya terima iaitu 7pcs sling bag dari kawan lama sewaktu bersekolah dulu. Katanya nak dihadiahkan kepada ahli-ahli keluarganya untuk digunakan semasa mengerjakan umrah nanti.

Alhamdulillah,saya berjaya jugak menyiapkan kesemua beg tersebut. Dan semasa entry ini ditulis, sahabat saya tersebut telah pun beberapa hari berlepas untuk mengerjakan umrah. Doa saya semoga beliau dan ahli keluarganya dapat mengerjakan umrah dengan sebaik mungkin..aminnn

Sedikit perincian mengenai sling beg tersebut:
Saiz: 8" (lebar) x 8" (tinggi)
Warna: seperti yang diminta
Penutup: zip
Tali: boleh adjust
Lain-lain: hiasan nama dengan manik huruf
Harga: RM25/pcs (tidak termasuk pos)

Dan akhir sekali feedback dari kawan saya tu semasa menerima beg-beg tersebut menerusi kiriman poslaju. Dia suka saya pun suka hihi

Yang berminat nak tempah boleh komen atau whatsapp saya di 012-2808590 (ain)

AinSanusi


AinSanusi

Monday, 15 December 2014

Belajar Buat Beg

Sebenarnya dah lama saya teringin-teringin-teringinnnnn sangat nak belajar buat beg terutamanya beg-beg yang comel ni hahaha...lepas ni akan banyaklah gambar-gambar beg yang akan saya upload ye kuangkuangkuang...

Mula-mula dulu buat beg ikut resepi sendiri je..sesedap rasa je dan oleh sebab tu hasilnya pun tak seberapa je lah kan.

Sekarang ni barulah tau terms-terms yang biasa otai-otai ni gunakan macam batting, cotton stabiliser, japanese cotton, designer cotton dan macam-macam lagi lah..ralit sangat jadinya bila dah mengulik bag ni..
Untuk pertama kalinya saya nak belanja korang gambar bag ni yang merupakan free gift dari saya untuk salah seorang pelanggan saya yang bernama Ameza.

Insya Allah,sekiranya diizinkan Allah saya akan turut berkongsi tutorial didalam blog saya ini..stay tuned

Ada yang nak beli Shaklee?hihi

Meh-meh. jom order


AinSanusi

Monday, 8 December 2014

Hidup bagai roda

Hidup ini bagaikan roda
Adakalanya kita diatas
Adakalanya kita dibawah

Hari ini,
Aku berada dibawah
Kesedihan dan kesusahanku bukan selamanya
Aku akan berusaha semampunya
Untuk kembali berada diatas

Engkau
Yang hari ini berada di atas
Jangan sombong dan bongkak
Kerana Allah itu Maha Adil

Thursday, 4 December 2014

Vitamin E dan Vitamin C Promosi Disember 2014

Assalamualaikum

Tanpa menunggu kita Disember pun menjelma dan tak lama lagi jugak akan berakhirlah tahun yang penuh dengan kisah suka duka ini,tahun yang penuh dengan kerinduan,kehilangan dan penuh dengan pengorbanan..segalanya akan dikumpulkan menjadi satu dan disimpan dalam lipatan kenangan..huhu *_*

Untuk bulan terakhir bagi tahun ini Shaklee bagi promosi berganda tau..haaa best tu..meh tengok gambar ni ha

p
Kalau berminat jangan lupa komen kat sini atau boleh whatsapp saya ye di 012-2808590 (ain)

Tuesday, 18 November 2014

Segar dengan Vitamin C

Malam dah bawak ke pagi ni tapi saya belum boleh tido lagi huwaa ngantuknya..Ada tempahan urgent yang perlu disiapkan sebab esok dah nak diposkan..

Mata tak larat nak bukak dah..haa baru teringat..

Dah telan sebiji Sustained Release Vitamin C Shaklee mata terus rasa segar-bugar..wahhhh

Memang banyak khasiat Vitamin C 500mg dari Shaklee ni..next time kita cerita lanjut ye,nak siapkan tempahan dulu

Assalamualaikum

*credit picture from www.greenvitamin.net

Friday, 14 November 2014

Bantal Felt-Amanina

Assalamualaikum dan salam petang,

Hari ni nak show off sikit hasil kraftangan ni haa..hahhaha bantal felt yang sebijik ni dah lama siap dan dah diambil pun oleh ownernya tapi tak sempat nak diupload. Harap-harap ownernya seronok dengan bantal ni.

Material yang saya gunakan sebagai sarung bantal ialah kain cotton.So memang sesuai dan selesalah untuk digunakan sebagai bantal tidur jugak.

Ada yang berminat nak tempah?

Komen kat sini atau whatsapp kat 012-2808590 (ain)

Thursday, 13 November 2014

Tanda Dari Tubuh

Tubuh kita ni bijak dan tubuh kita ni boleh bagitau kepada otak kita apabila tubuh kita ni kekurangan zat-zat. Bila otak dah dapat info dia pun hantar ke bahagian-bahagian tubuh yang berkaitan.

Contoh paling senang, bila kita rasa haus maknanya badan kita perlukan air..selain tu,kadang-kadang kita terasa teringin makan coklat,itu tandanya tubuh kita kekurabgan Potassium.

Ha..bijak kan?

Oleh itu, genapkan keperluan vitamin badan kita untuk mengelakkan kita teringin nak makan benda-benda yang berkalori tinggi.

Thursday, 30 October 2014

Penat dan sibuk

Allahuakbar..2 minggu yang berlalu terasa sangat-sangat sibuk buat diri saya..Dengan kerja-kerja di opis yang bertambah dek kerana opis saya menganjurkan satu program dan saya telah dilantik sebagai ajk..

Tup-tup minggu lepas saya dilantik sebagai salah seorang penceramah pada program tersebut.haaaaa.....memang kelam kabut la mokcik ni nak prepare slide bagai..tu tak termasuk kecut perut lagi sebab ini adalah my first time jadi penceramah untuk jemputan yang melebihi 200 orang.Kalau setakat 20 orang tu bolehla lagi...

Kat rumah pulak saya sibuk menyiapkan stok untuk dijual pada hari keusahawanan sekolah..Alhamdulillah, saya bersyukur walaupun hanya sempat siap 6pcs beg je dan telah diposkan kepada kawan saya yang akan menjaga booth semasa hari keusahawanan tersebut.Harap-harap kesemua beg tu habis terjual.Nanti saya update gambar-gambar beg tersebut ye.

Dan 29hb hari tu telah berlangsungnya program yang dianjurkan oleh opis saya. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan saya semasa bagi ceramah..Saya pun tak tau la ok ke tak ceramah saya tu tapi saya berharap semoga peserta-peserta mendapat manfaat darinya...

Malam tu baru la dapat tidur dengan lena....legaaaaa

Sunday, 28 September 2014

Pemenang Giveaway September 2014

Hujung minggu ni terasa cepat sangat berlalu dengan aktiviti bersama keluarga yang sangat padat hhahaha..dari aktiviti masak-memasak, makan-makan dan budak-budak ni mestila dengan aktiviti bermain diorang kan.Kitorang pun sempat jugak mengambil stok tudung untuk dijual hihi..nanti saya upload ye gambar-gambar tudung tu.

oh, 26 haribulan hari tu saya dah umumkan nama pemenang untuk giveaway AFIF Creative bagi bulan September 2014 yang telah dimenangi oleh Leen Tajudin dari Johor Bahru. In Sha Allah,saya akan poskan hadiah secepat mungkin.

Semalam pulak ada kawan yang mesej saya di whatsapp.Katanya nak ajak saya join venture untuk giveaway yang akan datang..wahhhh macam seronok je bunyinye kan..

Oleh iti, setelah perbincangan, kami bersetuju untuk mengumumkan giveaway Oktober 2014 pada tarikh November 2014. Korang semua tunggu tau....

yang bestnya, giveaway kali ni pemenang akan dapat 2 hadiah tajaan dari kami..waaaaaahhhhhh.... :-)

Tuesday, 23 September 2014

Giveaway September 2014

Dah lama rasanya saya tak buat giveaway kan..oleh itu,bermula hari ahad lepas saya telah melancarkan giveaway saya untuk bulan September 2014 ini..cewahhh..rasa macam MB plak bila guna perkataan melancarkan tu hahhaahha...

jangan risau,sempat lagi kalau korang nak join ni  sebab giveaway ini hanya akan berakhir pada 24 September iaitu esok!

cepat-cepat...hanya perlu like,share and win!!

nak tau lebih lanjut,klik kat sini

https://www.facebook.com/afcraftzone2013?ref=bookmarks

hadiahnye berupa drawstring bag yang comelllll sangat..sesuai sangat kalau nak letak pampers anak ke,barang make up ke,alat tulis ke..macam-macam lagi la boleh letak hihi

kepada yang mencuba tu semoga berjaya ye..

Friday, 19 September 2014

Ribbon Clutch

hai tawan-tawan..... hihi

meh saya nak blanje gambar ribbon clutch yang comel ni..teaser je tau..yang keseluruhan belum lagi..so tunggu ye..

Kenapa clutch ni sangat istimewa?

sebab daripada clutch yang biasa-biasa je boleh bertukar jadi ribbon clutch bila pelekat velcro tu dicantumkan..

Saturday, 13 September 2014

Shaklee: Promosi September 2014

Tengah skrol-skrol entry untuk bulan September ni baru terperasan saya belum lagi buat entry promosi SHAKLEE untuk bulan ni.huhu..sabo je la.. Nak bagitau bulan ni ada promosi berganda dari Shaklee iaitu Mealshakes dan Collagen Powder.

Promosi September

Shaklee Collagen Powder, sekotak RM298 >> beli 6 Percuma 1(Jimattttt RM298)

Meal Shakes, setin RM113 >> beli 3 Percuma 1(Jimattt RM113)

memang jimat kan??

Colagen Powder

-Ujian klinikal yang telah dijalankan oleh Shaklee menyatakan penggunaan selama 8 minggu secara KONSISTEN untuk mendapatkan kesan2 seperti di bawah:

~Meningkatkan kelembapan kulit 

~Mengurangkan kekeringan kulit

~Meningkatkan keanjalan dan ketegangan kulit

~Meningkatkan ketebalan rambut 

~Meningkatkan keserian, tona & warna kulit 

~Mengurangkan garis-garis halus & kedut-kedutan

~awet muda

MEAL SHAKES

Siapa yang perlukan?

~Kanak-kanak [terutama yang kurang selera makan, picky eater, sembelit, mudah selsema/demam, asthma, obesiti]

~ibu hamil – untuk kekal cergas dan bertenaga…

~Ibu yang menyusukan – mealshake membekalkan vitamin dan mineral penting yg diperlukan badan…

~Wanita yg idamkan kulit cantik.. – mealshake mengandungi vitamin antioksidan (Vitamin A, C dan E)

~Anda yang sering skip sarapan - makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic, mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan serta  kaya dengan sumber kalsium dan protein.

~Pesakit yg baru lepas pembedahan – mengandungi zinc yg membantu dalam proses cepat baik luka pembedahan…

~Seisi keluarga – untuk kesihatan secara menyeluruh.:-)

Friday, 12 September 2014

Kisah Soalan Bocor

Baru je semalam saya draf entry nk ucapkan selamat berjaya kepada calon-calon yang menduduki peperiksaan UPSR (Ujian Penilaian Sekolah Rendah), tiba-tiba saya dikejutkan berita tentang kertas soalan bocor! wahhhhh....apekah?

Saya memang tidak sangka perkara ini akan terjadi sebab selama ni hanya khabar-khabar angin je tentang soalan peperiksaan bocor ni..tapi kali ni memang betul-betul terjadi..semoga calon-calon UPSR tidak patah semangat dan tetap menjawap soalan dengan sebaiknya..Untuk Muaz jugak ye!

Dalam pada kita sibuk dengan soalan bocor tu,saya tertarik dengan status ni...huhuhu



#insaf
#muhasabahdiri
#soalanbocor
#upsr

Inilah Perjalanan Hidupku

Assalamualaikum..

Terpanggil untuk share satu pesanan dari Ustaz Kazim Elias (ustaz kegemaran saya tu :-) ) berkenaan perjalanan hidup kita yang telah diaturkan oleh Allah S.W.T yang merupakan sebaik-baik perancang.

Betul, biar pun kehidupan yang kita lalui ini penuh dengan kegembiraan, kesedihan ataupun penderitaan, kita kena yakin dengan qada' dan qadar yang telah ditentukan.

Inilah perjalanan hidupku..

Terima kasih Ya Allah kerana mengasihiku..

short entry @ 4.10am
12.09.2014

#tujuhbulantelahberlalu
#masihtetapmerinduimu

Wednesday, 13 August 2014

Tips kurus 1-minum banyak air

Kita selalu dengar orang kata kalau nak kurus kena minum banyak air. Betul ke? Takut pulak jadi "gemuk air" kan...hahhaha..Sebenarnya persepsi tu salah..

Yang sebenarnya:

-Proses mengurangkan berat badan sangat dipengaruhi oleh peratusan kehilangan air dalam tubuh. Sewaktu tubuh membakar kalori, tubuh juga mengeluarkan toksin dan air didalam tubuh akan memainkan peranan membantu menyingkirkan toksin ini melalui perkumuhan. Jadi, sangatlah penting untuk minum banyak air bagi menghindarkan diri dari terkena hidrasi sewaktu proses penurunan berat badan dan proses pengeluaran toksin ni.

**Jadi, jangan jadikan alasan untuk kurang minum air kerana takut kerap ke bilik air kerana yang dibuang adalah toksin dalam badan.

2. Bantuan air didalam badan membantu proses pembqkaran kalori agar menjadi lebih berkesan kerana air sangat mempengaruhj fungsi metabolisma tubuh badan kita.

4. Air yang berkurangan dalam badan akan menyebabkan kita berasa cepat letih. Ini adalah akibat hidrasi yang menyekat pengaliran darah dalam tubuh dan bila hidrasi berlaku, kita tidak akan mampu untuk melakukan senaman atau bergerak aktif.

5. Air didalam badan kita ini juga berfungsi untuk membantu mengekalkan pembentukan dan kontraksi otot tubuh sewaktu kita bergerak atau bersenam. Bekalan air yg cukup boleh menjauhkan kita daripada mengalami risiko kekejangan otot atau otot mudah membengkak sewaktu melakukan aktiviti senaman.

6. Setiap hari kita akan kehilangan lebih kurang dua liter air dari badan melalui proses perkumuhan, pernafasan dan aktiviti-aktiviti  lain. Jadi kita perlu menggantikan air yang hilang itu supaya proses di dalam badan tidak terganggu dan sekaligus meningkatkan kadar metabolisme.

Saturday, 9 August 2014

kopiah kait versi raya

Assalamualaikum,

Baru sekarang dapat nak upload gambar kopiah-kopiah ni..haritu tak sempat nak upload sebab ada masalah dengan internet..tambahan pulak busy mengait kopiah kan..dek sebab busy sangat tu lah kami tak sempat nak buat kuih raya huhu..semua kuih raya tahun ni stok beli punya..nasib baik kat mydin kuih raya murah-murah.

Alhamdulillah,semua tempahan kopiah ni dapat saya siapkan seperti yang ditempah pelanggan.harapan saya semoga mereka tak serik menempah dengan saya hihi..mana la tau kannnn.... bukan senang nak memuaskan hati semua orang ni..lagi pun mereka  berhak mendapat hasil yang terbaik setimpal dengan apa yang dibayar.

Berminat nak belajar?Insya Allah, satu hari nanti saya akan kongsikan ilmu kraf untuk mengait kopiah ni. korang selalu-selalu la jenguk blog saya ni tau..

ececeh..membebel pulak die ni...dah,jangan layan..korang cuci mata la yer hihi

Kopiah Zayyan
Kopiah Iman
Kopiah Darwisy
Kopiah Iman lagi hihi

erm..warna kopiah kait untuk Zayyan dan Darwisy tu berbeza pulak dengan yang sebenarnya iaitu ungu..mungkin sebab guna kamera handphone je kot.

Pengumuman:
Tempahan kopiah kait untuk Hari Raya Aidiladha telah dibuka. Yang berminat untuk menempah boleh komen disini  atau whatsapp saya ye 012-2808590 (ain)

Sarung Bantal Hiasan Felt

Tempahan sarung bantal hiasan ni dari kawan adik saya dengan temanya Iswanis..Menurut apa yang diceritakan ISWANIS tersebut adalah gabungan nama-nama ahli keluarganya..suweett kannn..korang kalau nak tempah untuk nama keluarga korang pun boleh jugak hihi..
nak tempah komen je kat sini atau whatsapp saya kat 012-2808590 (ain)

Thursday, 7 August 2014

Masker ESP dan yogurt

Aduhaaiii…
sejak dua tiga hari ni muka saya asyik gatal-gatal jer, tangan pulak sedap je menggaru sampai naik merah-merah dah..Tak tau la alahan ke apa..Mungkin jugak sebab keadaan sekeliling yang asyik berjerebu sekarang ni kan..Bahaya oo..Teringat plak nak buat masker ESP dengan yogurt...

Korang nak try buat masker ni jugak? ni ha cara-caranya:

1-Ambil 2 sudu besar yogurt asli (plain) dan masukkan ke dalam mangkuk.
2-Masukkan 1 sudu besar ESP kedalam mangkuk dan gaulkan bersama yogurt sehingga sebati.
3-Sapukan dan ratakan masker tadi ke seluruh muka (kat leher pun boleh jugak).
4-Biarkan kering selama setengah jam atau sehingga kering
5-Bilas dengan air bersih.



First time saya buat malam tadi, waaahhhhh memang best masa dah tepek  kat muka tu..Terasa pedih-pedih sebab muka saya dah merah dan ada kesan luka..Alhamdulillah, bangun pagi muka dah kurang gatal dan dah tak rasa pedih tadi..pastu rasa lembutttt je muka hahhahaa..
Malam ni kita buat lagi hokeyyy…

**takut cerita lama berulang kembali..serik oo masa kena gatal-gatal satu badan tu..

Wednesday, 6 August 2014

Raya 2014

Assalamualaikum,
selamat hari raya
maaf zahir batin ye kawan-kawan

cerita raya tahun ni?
erm..raya macam biasa je tapi dalam hati penuh rasa sayu dan rasa kehilangan yang tak dapat nak diucapkan.

......

Tuesday, 22 July 2014

Friday, 18 July 2014

kopiah kait versi rempit

20 Ramadhan 1435H

Ini bukan kopiah versi mat rempit ye..ini namanya setelah beberapa hari merempit saya dapat siapkan 3 biji kopiah ni..kalau waktu tak merempit agak-agak sebulan baru dapat siapkan sebiji kopiah hahha..punya la efficient kan..tapi dek kerana lg 10 hari je umat Islam akan meraikan syawal,terpaksala merempit...ini pun ada lagi beberapa tempahan yang perlu disiapkan..kecut perut oii..

-3 pcs kopiah ni tempahan dari saudara terdekat saya dan kawan dia..lega sangat bila dah siap huhuhu...

1)yang MQM tu saiz kecik je untuk baby umur 6 bulan..MQM tu ape? huhu Muhammad Qayyum Muhaimin.
-harga: RM15.00

2)yang belang coklat-peach ni saiznya untuk orang dewasa..cute sangat warna ni hihi..
-harga: RM25.00

3)yang ni plak belang 3 warna merah putih dan hitam..cantik sangat warna-warna ni bila dah jadi kopiah hihi..

-harga: RM25.00


Monday, 14 July 2014

Iyad Faidy 3 tahun

Anak ibu,
hari ini kamu sudah genap 3 tahun
kamu sudah besar sayang..
Sehingga kini, masih terbayang lagi kesakitan sewaktu melahirkanmu
juga masih terasa lagi hangatnya tangan abah menggenggam tangan ibu yang menahan kesakitan
itulah memori yang sangat indah untuk ibu kenangkan

Anak ibu,
Dengan penuh kasih dan pengharapan,
Ibu berdoa kepada Allah S.W.T
semoga dirimu sentiasa didalam lindungan dan rahmat-Nya,
semoga dirimu membesar dengan gembira, sihat dan ceria selalu..
semoga dirimu menjadi anak yang soleh yang dapat mendoakan arwah abah dan ibumu
semoga dirimu berjaya menjadi mukmin yang sejati
semoga dirimu menjadi kebanggaan ibu dan keluarga kita.
aminnn....

Anak ibu,
Ibu dan abah sangat menyayangi kamu
Berdoalah semoga keluarga kita dapat bersama lagi suatu hari nanti di Jannah Allah..
Insya Allah

salam sayang dari,
ibumu

Sunday, 6 July 2014

Arjuna Beta

Arjuna Beta - Fynn Jamal

Verse 1

Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

verse 2

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda,
tak jelas mata–
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

chorus

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bila mood sedih datang, mula la layan lagu sedih-sedih je... :’-(

Friday, 4 July 2014

Bestnya Alfafa Shaklee

06 Ramadhan 1435H
~Bertabahlah duhai hati~

Saya teringat perbualan saya dengan sorang teman tidak lama dahulu berkenaan pengalaman beliau sejak mengamalkan supplement Shaklee ni. Mulanya beliau membeli set kurus Shaklee untuk menurunkan berat badan tapi saya sangat teruja apabila beliau memberitahu saya bahawa masalah keputihan yang dialaminya turut hilang..alhamdulillah...

Korang mesti tau kan dalam set kurus shaklee ni terdapat supplement dipanggil alfafa yang sememangnya mempunyai khasiat untuk membina ketahanan badan terhadap jangkitan..sebab tu keputihan pun boleh hilang!

Menarik kan? Jom kita tengok apa lagi kandungan vitamin yqng terdapat dalam alfafa ni sehingga menjadikannya sangat bagus untuk badan kita:

☑ Vitamin A – baik untuk penglihatan dan membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan penting semasa kehamilan.

☑ Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.

☑ Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.

☑ Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.

☑ Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.

☑ Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.

apa pula mineral yang ditemui didalam supplement alfafa Shaklee ni?

 Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.

 Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.

 Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.

 Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.

 Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.

 Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.

 Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.

Shaklee independent distributor anda,
ain (012-2808590)

Thursday, 3 July 2014

Rezeki Raya

Nothing to say except;
ALHAMDULILLAH....
terima kasih PM dan Kerajaan Malaysia :-)

Wednesday, 2 July 2014

Kopiah kait-Lutfil Hadi

4 Ramadhan 1435H

Quote:
"it's hard to forget someone who gave you so much to remember"

Lai...Lai...
korang ngantuk kan? jom cuci mata dan cuci minda dulu biar segar balik jap lagi..perut pun macam dah berbunyi-bunyi ni ha hahah..sabarla duhai cacing-cacing sekalian, belum tiba masanya lagi...

Sehingga raya ni saya ada beberapa biji kopiah untuk disiapkan dan jangan tak tau, tempahan untuk sebelum raya dah ditutup..kalau order pun lepas raya baru dapatlah..huhu rasa sekejap je pulak bulan Ramadhan ni..harap-harap saya dapat siapkan semua tempahan dan jugak meningkatkan amalan saya seiringan...insya Allah..

Ini satu kopiah yang dah disiap..tempahannye pakej dengan bantal felt yang dah saya ceritakan dalam entry sebelum ini.

details:
-benang : NONA

-saiz: 17 inci (ukurlilit kepala)

-umur: 8 bulan

-tulisan nama: Lutfil Hadi

-harga: RM15.00

kalau ada yang berminat nak tempah boleh komen kat sini..atau whatsapp saya di 012-2808590 (ain)

Monday, 30 June 2014

Bantal Felt-Lutfil Hadi

Ramadhan yang ke-2
-rindu itu tidak pernah ada penghujungnya.

aduhaii..sangap la pulak pagi-pagi ni kat opis..tak cukup rehat kot malam tadi? sejak Iyad dah bercerai susu ni dapatla tido lena sikit,cumanye die masih lagi belum biasa & mungkin masih lagi mengharap nak menyusu ngan ibu dia ni hihi..kesian anak ibu tapi awak dah besar tau,dah nak 3 tahun bulan depan..

Masa nak tidur ok la takde dah buat drama air mata cuma bila dia terjaga nak susu tu yang payah sikit..dalam keadaan dia mamai tu saya cakap apa pun tak jalan,yang dia tau dia nak susu ibu jugak huhu..nak tak nak terpaksa la tinggal dia tengah melalak tu pegi buat susu..nasib baikla bila pujuk-pujuk sikit dia sambung tidur balik..anak ohh anak...

jomlah tengok ni pulak..bantal tempahan ex-opismate saya untuk anaknye yang comel..(kopiah nanti saya upload kat entry lain yer)..untuk bantal ni dia request untuk letak nama je iaitu LUTFIL HADI...nama pun comel cam tuannye hihi..

details bantal ni:
saiz: 14 inci x 14 inci
isi: kekabu
harga: RM30.00 (sebab tulisan je)

Sunday, 29 June 2014

mimpi itu

Pagi tadi saya mimpikan dia,pertama kali sejak pemergiannya..terubat sungguh rindu ini walaupun saya dan iyad hanya dapat memeluknya di dalam mimpi..

~Al-Fatihah...
~abg tetap didalam doa kami..

Ramadhan yang pertama

Salam 1 Ramadhan.
~entry lepas bersahur...

Alhamdulilllah, dipanjangkan usia oleh Allah SWT untuk kembali berjumpa dengan Ramadhan sekali lagi..kali ni saya berpuasa tanpa suami tersayang disisi..perasaan sedih dan kerinduan yang tidak dapat saya gambarkan..Doa saya, semoga roh abang ditempatkan bersama para solehin...aminnn..Terima kasih mak,abah dan adik-adik kerana sanggup berkorban untuk saya dan iyad sehingga sanggup berpindah ke sini untuk menemani kami...Hanya Allah S.W.T sahaja yang mampu membalasnya.

~Ya Allah,semoga Ramadhan kali ini akan memberi keberkatan kepada kami sekeluarga dan kami dapat menambah amal ibadat kepada-mu.

~Al-Fatihah buat Norhafizan Bin Zainudin...semoga ada kiriman pahala yang dapat kami sampaikan kepadamu..aminnnn

Friday, 27 June 2014

rezeki

Alhamdulillah..
terima kasih diatas rezeki yang Engkau berikan ini ya Allah...

terima kasih juga pelanggan-pelanggan yang memberi kepercayaan kepada saya..Semoga sabar menunggu ye hihi...

pencil case

ingat tak hari tu saya ada cerita pasal pencil case yang kawan saya tempah tu..ha ni la die...
comel kan?hihi...

harga : RM8.00

Tuesday, 24 June 2014

tote bag-Is

Bismillahirramanirrahim..

Terima kasih Ya Allah kerana memberikan kesihatan tubuh badan dan daya pemikiran yang baik kepada saya sehinggakan saya mampu mencari rezeki dan sedikit rezeki tambahan untuk anak kecil dan keluarga saya.

Dengan kurniaanMu itu Ya Allah, saya mendapat rezeki pada hari ini.Syukur..
Hari ni nak share hasil kerja selama 2 hari huhu..2 pcs tote bag tempahan dari kawan saya untuk anaknya yang akan masuk taska hari ni. Bertemakan bulldozer dan kereta,diharapkan tote bag comel ini dapat memberikan semangat kepada adik Iskandar.

selamat maju jaya Is!

maklumat produk:
saiz: 9 inci x 11 inci
harga: RM15.00

Thursday, 19 June 2014

Bantal felt-my home


Alhamdulillah,
haaaa..ni lagi 2 biji bantal yang telah disiapkan.. wahhh dasyat gak production bantal sejak akhir-akhir ni ye hahha tak malu puji diri sendiri..kuikuikui..
kali ni temanya cupcake dengan tulisan "my home". yang ni pun tempahan kawan opismate jugak dengan satu lagi item iaitu pencil case..pencil case pun dah siap jugak tapi nanti-nantila kita cerite yer..
Details bantal felt ni:
-saiz: 14 inci x 12 inci
-isi: fiber (kekabu berat katanyer)
-sarung bantal boleh dibuka
-material untuk sarung bantal : cotton
-harga: RM 35.00
untuk pertanyaan / order, sms/whatsapp 012-2808590 (ain)

Bantal felt-Iskandar & Myra

sejak peristiwa sedih di bulan Februari tu, aktiviti berkraf terpaksa ditangguhkan dan tempahan-tempahan pun tak dapat saya siapkan. Susah bebeno rasanya nak buat sesuatu bila orang yang  selalu memberi semangat dah takde..macam lagu separuh jiwaku pergi tu lah... hurmmmm
(sayang rindu abang huhuhu)..

Apepun,saya perlu meneruskan kehidupan demi anak kecil kami.

Dan akhirnya....
saya telah berjaya menyiapkan 2 biji bantal tempahan dari opismate untuk anak-anaknya iaitu Iskandar dan Humaira (Myra)..segan pun segan jugak sebab dah lama sangat tertangguh. Alhamdulillah,mereka memahami apa yang saya lalui..

Details berkenaan bantal customade ni:
-saiz: 14 inci x 12 inci
-isi : kekabu
-sarung boleh ditanggalkan
-harga: RM35
untuk pertanyaan / order :sms /whatsapp 012-2808590 (ain)

Monday, 16 June 2014

selamat hari bapa

Selamat Hari Bapa.

Buat bapa kepada anakku yang telah menemui penciptanya,

~semoga segala kebaikanmu selama menjadi abah Iyad akan diberikan ganjaran yang baik dari Allah S.W.T

~semoga segala kebaikan yang telah dilakukan sepanjang hayatmu akan membantu menerangi dan meluaskan kuburmu..

~semoga segala kebaikanmu akan menjadi ikutan waris tunggalmu dan memberikan pahala yang berpanjangan buatmu..

Kami amat merinduimu..

Salam sayang,
ibu Iyad.
15.06.2014

Saturday, 24 May 2014

Berat badan susah turun?

Entry ini adalah nota untuk saya sendiri huahuahua...sebabnya risau sangat ni berat badan asyik naik dan terus naik je..takde tanda-tanda nak turun pun..Saya nak share entry ni dengan korang...Jom kita baca dan pikirkan sama-sama..

Beberapa faktor yang mempengaruhi penurunan berat badan ialah:

Pemilihan Pemakanan yang Salah 
-tidak semestinya makan makanan yang sihat dapat menurunkan berat badan kita. Ianya kadang-kadang tidak membantu..

Tekanan (Stress)
-Saya merasakan stress akan menyebabkan berat badan saya turun..ternyata saya silap!! stress adalah penghalang besar dalam proses penurunan berat badan. So,nak kurus kita kena enjoyyyy....

Masalah tiroid 
Pertambahan berat badan yang tidak dapat dikesan kadangkala boleh dikaitkan dengan masalah tiroid yang menyebabkan metabolisme mereka munurun.

Sindrom PCOS
Kebanyakan wanita yang PCOS biasanya mempunyai masalah berat badan. Sindrom Polycystic ovari akan menyebabkan tubuh tidak dapat menghasilkan insulin secara semulajadi, dan menyebabkan gula didalam darah tidak dapat ditukar kepada tenaga dan dalam masa yang sama tidak dapat menukar testosteron kepada estrogen yang penting di dalam proses penurunan berat badan.

Kurang aktiviti fizikal
Aktiviti fizikal seperti bersenam,berjalan dan berlari adalah perlu untuk pembakaran lemak.Tubuh akan terdorong utk beraktiviti sekiranya metabolisma badan meningkat dan seterusnya membakar lemak dan menurunkan berat badan.

Thursday, 15 May 2014

Tewas

Hidup dengan berpura-pura menjadi seorang yang kuat dan tabah adalah amat menyakitkan. Ternyata, mulut yang mengukir senyum juga tidak mampu mengurangkan lara hati ini.

Kadangkala perasaan kehilangan dan kerinduan itu terlalu mendalam sehingga hati tak mampu lagi bertahan dan tertewas, sepertimana tertewasnya saya malam ini..

Wednesday, 14 May 2014

Doa-doa amalan

Assalamualaikum...sejuknye hari ni dek hujan rahmat dari Allah SWT..korang baru order makanan tengahari ek?Jangan lupa baca doa makan yer..hahaha

Sebut pasal doa ni, teringat pulak saya nak share doa-doa harian yang perlu kita amalkan..Gambar-gambar ni semua adalah ihsan En.yahoo.