Friday, 26 April 2013

Mizz Nina juga mengamalkan supplement shaklee




Siapa yang tak kenal dengan wanita cantik bernama Mizz Nina ni kan? Mizz Nina juga adalah isteri tercinta kepada penyanyi terkenal iaitu Noh dari Kumpulan Hujan.

Jom tengok rahsia cantik Mizz Nina


Friday, 19 April 2013

Kesuburan dan kitaran haid wanita

Wanita dan haid tidak dapat dipisahkan sejak mereka akil baligh lagi iaitu seawal umur 9 tahun. Bagi wanita yang tidak mengalami masalah hormon, haid bagaikan "kawan baik" yang akan datang berkunjung bertanyakan khabar setiap bulan..hihi..Wanita yang tidak datang haid pula bukanlah tidak normal cuma terdapat kemungkinan mereka mengalami masalah gangguan hormon seperti PCOS, cysts atau fibroid.

Mengapa perlu untuk mengetahui tentang kesuburan dan kitaran haid wanita? Ilmu ini penting bagi mereka (suami-isteri) yang merancang untuk menimang cahayamata ataupun yang ingin merancang keluarga (family planning)

Kitaran haid wanita yang normal atau tidak mempunyai masalah hormon berlaku setiap bulan dengan kitaran secara puratanya diantara 28-30 hari.

~Hari 1-4-Fasa pengeluaran (menstruation) dimana darah haid mula keluar. Hari pertama haid ini penting untuk diketahui kerana ia adalah dimana fasa ini bermula.

~Hari 5-13-Fasa Follicular dimana paras hormon estrogen didalam badan meningkat. Pada fasa ini, darah akan berkumpul didinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Dikawasan ovari pula, telur yang berada didalam bekasnya akan menjadi semakin matang.

~Hari 14-Fasa ini dipanggil ovulasi iaitu dimana telur akan keluar daripada bekasnya disebabkan oleh peningkatan mendadak hormon Luteinizing. telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya disenyawakan, ia akan turun melalui saluran fallopio ke rahim.

~Hari 15-28-Fasa luteal (Fasa secretory) dimana selepas telur dikeluarkan, sejenis hormon yang dipanggil progestrone dirembeskan. Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. setela hormon progestrone semakin berkurangan kerana tiada persenyawaan yang berlaku, maka dinding ini akan runtuh dan proses akan bermula semula.

Bilakah waktu subur?
Waktu subur adalah waktu yang terbaik untuk berusaha bagi yang ingin mendapatkan cahayamata kerana pada waktu subur inilah ovulasi berlaku. Waktu subur adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama haid seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.

Cara mengira waktu subur.
1)Sekiranya kitaran haid adalah 28 hari,maka waktu subur adalah 28-14=14 iaitu pada hari ke 14 selepas hari pertama haid keluar.
2)Sekiranya kitaran haid adalah 30 hari,maka waktu subur adalah 30-14=16 iaitu pada hari ke 16 selepas hari pertama haid keluar.

Cara lain untuk mengetahui waktu subur.
-Pada waktu subur, suhu badan akan meningkat sedikit dalam 1 darjah celcius. Juga terdapat lendiran cecair yang jernih keluar daripada kemaluan kerana hormon yang meningkat pada ketika itu.

nota kaki:
Telur @ ovum tidak mempunyai jangkahayat panjang iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja manakala sperma mempunyai kelebihan untuk bertahan selama 3-5 hari.

Rama-rama dan wedding guestbook.

Salam Jumaat, penghulu segala hari.

Ni ha nak tunjuk kerja-kerja yang tengah dibuat sekarang..hihi wedding guestbook tempahan orang Gombak bertemakan rama-rama (macam yang saya cerita hari tu la)..

Saya sendiri tak sabar sebenarnya nak siapkan dan tengok hasilnya.sebabnya inilah kali pertama saya buat quilling rama-rama.

#mode: nak keluar dari comfort zone#

Published with Blogger-droid v2.0.10

testimoni-kurus dengan produk shaklee

Assalamualaikum..hari ni saya nak kongsikan testimoni seorang pengguna shaklee yang berjaya menguruskan badan dengan 3 produk shaklee iaitu alfafa, herblax dan lechitin.

Beliau yang dulunya mempunyai berat badan 72kg mengambil masa selama 6 bulan untuk mendapatkan berat badan ideal sekarang iaitu 49kg! Mengagumkan..

Bagaimana alfafa, lechitin dan herblax ini berfungsi??

~Alfafa-mencuci hati,darah dan usus,menyingkirkan lemak dan kolestrol dan baik untuk perubahan patologindidalam usus dan perut
~herblax-Pembersihan najis yang tersekat,meransang usus untuk percepatkan proses pembersihan,mengempiskan perut
~Lechitin-Mengemulsi lemak


Wednesday, 17 April 2013

GLA Complex bantu penghidap PCOS hamil

**fungsi utama GLA complex adalah membantu untuk menstabilkan hormon badan terutamanya wanita**

Sesetengah wanita yang telah berkahwin tetapi belum dikurniakan cahayamata dalam tempoh yang agak lama pasti memberikan tekanan yang agak hebat kepada diri mereka. Tambahan pula apabila disahkan menghidap PCOS oleh doktor pakar yang merawat.

Apakah yang dimaksudkan dengan PCOS ini? PCOS ialah singkatan untuk "Polycystic Ovary Syndrome" yang berlaku apabila hormon wanita tidak stabil serta mengganggu kitaran haid.
Apa yang berlaku apabila hormon wanita tidak stabil?Kebiasaannya,ovari wanita yang mempunyai hormon yang stabil akan mengeluarkan sejumlah kecil hormon lelaki yang dipanggil androgen.
Walaubagaimanapun, ovari wanita yang menghidap PCOS akan mengeluarkan lebih hormon lelaki dan ini menyebabkan kitaran haid terganggu, tumbuh jerawat dan bulu-bulu yang tidak menyenangkan.
Terdapat kes yang lebih teruk dimana penghidap PCOS mempunyai lebih besar kemungkinan untuk terkena kencing manis. Ini kerana badan mereka menghadapi masalah untuk menggunakan insulin dan menyebabkan gula dalam darah akan meningkat dan boleh menyebabkan diabetes.
Simptom-simptom PCOS:
-jerawat
-berat badan naik mendadak dan susah turun
-rambut gugur
-haid tidak teratur
-mengganggu kesuburan wanira
-tekanan (stress)

Bagaimana GLA Complex boleh membantu penghidap PCOS hamil?
-GLA complex shaklee mengandungi asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan manusia untuk membentuk prostaglandin.info tentang GLA Complex klik sini

untuk keterangan lanjut mengenai GLA complex shaklee,hubungi:
-ain (id:893795)
-sms:019-6442017


Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, 16 April 2013

GLA Complex Shaklee


GLA complex shaklee adalah terhasil daripada kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linoleik (GLA), asid linoleik (LA),minyak bunga matahari dan vitamin E.
Setiap kapsul GLA Complex ini mengandungi 300mg GLA yang mana ianya adalah sumber terbaik untuk omega-6.

Manfaat utama GLA complex ini ialah:
-mengawalselia estrogen dan testrogen
-GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita.
-memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan dan perubahan mood.
-melambatkan menopaus.
-memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing.
-menentang kanser
-memperbaiki inflamasi kulit
-menghalang komplikasi diabetes
-membantu pelangsingan badan
-menghalang tekanan darah tinggi
-memperbaiki tekstur rambut
-dibuktikan secara klinikal bahawa GLA minyak ikan memperbaiki keadaan kanak-kanak berautisma, sukar memberi tumpuan pada pelajaran dan hyperakrif

**prosa kata:
-prostaglandins: sejenis hormon yang membantu untuk menstabilkan proses badan seperti peredaran darah yang sihat dan perlindungan dinding arteri.

~produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit~

untuk keterangan lanjut,hubungi:
-ain (id:893795)
-tel/sms:019-6442017
Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, 12 April 2013

my wishlist # 1

korang-korang sume yang pakai telefon pintar mesti dah lama kenal dengan benda alah ni kan..hihi

saya je yang baru kenal pasal power bank ni & saya nak power bank jugak!!

tapi kalau nak tu kena la usaha sampai dapat kan..caiyok2

ref:google,yahoo



Thursday, 11 April 2013

Menyahtoksin untuk tubuh yang sihat

Adakah anda mengalami salah satu daripada masalah berikut?
-jerawat / kulit kusam
-selalu berasa lesu dan kurang bertenaga
-sakit kepala berulang
-rasa gatal
-emosi bercelaru
-radang pada kulit
-alahan
-ekzema

simptom di atas menunjukkan yang tubuh anda mempunyai toksin yang berlebihan. Set super detox dapat membantu mengeluarkan toksin daripada badan anda untuk mengembalikan tubuh yang sihat.

kebaikan:
-membantu menyingkirkan toksin berbahaya daripada badan
-membantu meningkatkan kesihatan hati
-meningkatkan seri wajah
-meningkatkan sistem imun terhadap jangkitan tubuh

set super detox mengandungi:
-Alfafa Complex
-DTX Complex
-Garlic

sms 019-6442017 (ain) untuk tempahan/ free consultation